zlewozmywak

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnie w domu mieszkalnym bez zlewu i dostępu do wody. Chociaż wydaje się to całkiem oczywiste, to jest on tak istotnym elementem, że składa się na tzw. trójkąt roboczy. To określenie odnosi się do projektowania kuchni, w taki sposób by wszystkie jej najważniejsze komponenty znajdowały się w określonej odległości od siebie. Zlew jako podstawowy element wyposażenia musi być zainstalowany odpowiednio blisko lodówki i strefy obróbki termicznej żywności. Co ciekawe projektanci dokładnie określili jaki dystans jest najkorzystniejszy i w jaki sposób zaadaptować trójkąt roboczy w kuchni domowej. Z całą pewnością uwzględnienie tych czynników przełoży się na komfort gotowania i oszczędzenie sobie nerwów, gdy po złożeniu mebli i wszystkich urządzeń okazuje się, że użytkowanie ich wszystkich na raz jest niekomfortowe. W jaki sposób uniknąć takiego nieporozumienia?

Kuchnia ze zlewem w idealnym miejscu

Jeśli jesteście na etapie projektowania kuchni w nowym mieszkaniu lub przed remontem, powinniście zapoznać się podstawowymi założeniami trójkąta roboczego. To zespół prostych reguł, które zagwarantują Wam, że korzystanie z tego pomieszczenia w przyszłości nie będzie stwarzało trudności.

Podstawowym założeniem trójkąta roboczego w kuchni jest to, że zlew musi znajdować się w pobliżu lodówki. Dobrze by było, aby ta odległość wynosiła ok. 120 cm, ale w przypadku mniejszych pomieszczeń może to być nawet ok. 80 cm. Dzięki takiemu zlokalizowaniu zlewu wszystko, co wyjmiecie z lodówki, będziecie mogli szybko umyć lub zalać wodą. Ta prozaiczna kwestia, w znacznym stopniu ułatwia gotowanie domowych posiłków. Jeśli się nad tym zastanowicie, przyznacie, że dużo rzeczy, które chłodzi się w lodówce, najpierw trafia pod wodę z kranu do zlewu. Co najważniejsze taka odległość pomiędzy tymi dwoma punktami pozwoli Wam na zamontowanie tam blatu, który posłuży za strefę roboczą. W ten sposób osiągniecie idealne połączenie!

Nie możecie zapomnieć również o tym, by pomiędzy zlewem a kuchenką zapewnić sobie przestrzeń roboczą. Projektanci twierdzą, że blat nie powinien być krótszy niż 120 cm, a przy tym nie podają jego maksymalnej długości. Panuje pogląd, że im więcej, tym lepiej. W ten sposób zaaranżowana kuchnia zapewni Wam wyjątkową wygodę i łatwość gotowania!