Resztki jedzenia, skorupki jajek, tłuszcz, fusy z herbaty i osad z kamienia to rzeczy, których nie powinno się spłukiwać w zlewie. Stosując sitko do zlewu, można skutecznie uniknąć przypadkowego dostania się wspomnianych produktów do odpływu. Czasami jednak przez nieuwagę w końcu dochodzi do zatkania zlewu. Istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów, dzięki którym skutecznie odetkamy zlew i udrożnimy rury.
Domowe sposoby na odetkanie zlewu
Chemiczne środki do udrażniania rur mogą powodować oparzenia skóry oraz uszkodzenie oczu. Dlatego wiele osób decyduje się na zastosowanie domowych sposobów. Czy odetkanie zlewu bez sięgnięcia po specjalistyczny preparat jest możliwe? Oczywiście! W niektórych przypadkach może okazać się nawet skuteczniejsze. Gdy w komorze zlewu zbiera się woda, wiele osób decyduje się na udrożnienie syfonu colą, sodą i octem czy proszkiem do pieczenia. Dwa ostatnie produkty najlepiej nadają się do odetkania rur.
Odetkanie zlewu sodą i octem – czy działa?
Odetkanie zlewu sodą i octem jest proste i zajmuje niewiele czasu. Do odpływu zlewu należy wsypać szklankę sody oczyszczonej, a następnie zalać proszek szklanką octu. Otwór trzeba przykryć talerzem. Wówczas będzie można usłyszeć syczenie i bulgotanie. Oznacza to, że roztwór zaczyna działać. Po godzinie wystarczy spłukać zlew letnią wodą.
Jak udrożnić zlewozmywak proszkiem do pieczenia?
Jeżeli akurat nie mamy w kuchni sody i octu, zlew można udrożnić proszkiem do pieczenia. To alternatywny domowy sposób, który działa równie skutecznie. Do odpływu trzeba wsypać całe opakowanie proszku do pieczenia i zalać je wrzącą wodą. Po 10 minutach można opłukać zlew letnią wodą i sprawdzić, czy zanieczyszczenia udało się usunąć.
Jak odetkać mocno zatkany zlew sprężyną hydrauliczną?
Zdarza się, że domowe mikstury z sody, octu i proszku do pieczenia nie działają. Jeśli woda wciąż nie spływa, oznacza to, że problem jest poważniejszy. Wówczas są dwie opcje. Pierwsza – silnie zatkany syfon. Druga – nagromadzenie resztek jedzenia w rurze łączącej syfon z pionem kanalizacyjnym.
Na początku należy dokładnie przeczyścić syfon butelkowy. Do tego będzie potrzebna sprężyna hydrauliczna, tzw. żmija. Pod zlew trzeba podstawić wiaderko. Następnie należy odkręcić odstojnik od korpusu syfonu, wsunąć sprężynę od strony odpływu w dół i mieszać, aż do wiaderka wypadną wszystkie odpady. Jeżeli problem ze zbieraniem się wody w zlewie wciąż występuje, konieczne jest przetkanie rury kanalizacji.
W tym celu należy zdemontować syfon, odkręcając wszystkie nakrętki i uszczelki. Dzięki temu uzyskamy pełen dostęp do instalacji kanalizacyjnej. W rurze w ścianie należy umieścić „żmiję”. Po napotkaniu oporu trzeba kręcić korbką, aż przepchamy zanieczyszczenia lub nawiniemy je na końcówkę sprężyny. Po zakończonej pracy trzeba pamiętać o ponownym, dokładnym zamontowaniu syfonu, by woda nie przeciekała do szafki.
Zlewy, które się nie zatykają – czy są takie?
Zatykaniu zlewu można skutecznie zapobiec, unikając spłukiwania w nim tłuszczów i dużych kawałków jedzenia, a także umieszczając w komorze sitko. Jednak czy są dostępne na rynku zlewy, które się nie zapychają? Warto wiedzieć, że w tym przypadku istotne znaczenie ma rodzaj syfonu. Znacznie rzadziej zatykają się zlewy z syfonem rurowym w kształcie litery „U” niż te z syfonem butelkowym. Te pierwsze replica watches mają funkcję automatycznego czyszczenia, a ich budowa umożliwia sprawne odprowadzanie odpadów.
Syfony butelkowe wymagają regularnego, ręcznego czyszczenia. Odpady często zagnieżdżają się w zbiorniku z wodą, który znajduje się w dolnej części produktu. Syfony rurowe marki Kuchinox to zamknięcia wodne, które nie tylko umożliwiają odprowadzenie brudnej wody do kanalizacji. Stanowią one barierę, która uniemożliwia przedostawanie się do wnętrza nieprzyjemnych zapachów z rur. Więcej na temat syfonów kuchennych oraz łazienkowych można dowiedzieć się z artykułu Syfony – wybór i sposoby montażu.