Zlewozmywak stalowy – jaki wybrać i jak montować?

dodano:

Porady praktyczne

Zlewozmywak to podstawowy element wyposażenia kuchni, jednak wcale nie taki prosty w wyborze. Rodzajów zlewozmywaków na rynku jest wiele, dlatego warto wiedzieć kilka najważniejszych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę podczas zakupów. Jak wybrać zlewozmywak i go montować i jakie są różnice między produktem ceramicznym a stalowym?

Zlew stalowy, ceramiczny czy granitowy?

Najpopularniejsze są zlewozmywaki stalowe, granitowe (kompozytowe) i ceramiczne. Wszystkie rodzaje wyróżniają się wysoką odpornością na plamy i zabrudzenia. Ponadto można łatwo utrzymać je w czystości. Zlewozmywaki stalowe są najtańszą opcją spośród wszystkich 3, ale to nie oznacza, że najgorszą. Niska cena jest jednak ogromną zaletą tego praktycznego i stylowego rozwiązania.

Stal gorzej wypada wobec ceramiki i granitu pod względem widoczności rys powstałych w przypadku uderzenia sztućcami czy upadku garnka. Ceramika i granit są wytwarzane z zastosowaniem metod, dzięki którym zyskują dużą odporność. Więcej o zlewach granitowych można dowiedzieć się z artykułu Zlewozmywaki granitowe – wady i zalety oraz sposoby doboru.

Na zlewozmywaku stalowym, przy częstych tego typu incydentach, z czasem może pojawiać się coraz więcej zadrapań. Niedoskonałości i odkształcenia mogą powstać także na skutek korzystania z silnych detergentów czy szczotkowania. To mankamenty szczególnie charakterystyczne dla zlewów stalowych niższej klasy, wykonanych ze stali chromowo-niklowej. Niemniej warto zwrócić uwagę na to, czy wybierany model ma wykończenie typu len. Taka właściwość produktu sprawia, iż jest on mniej podatny na zarysowania. Dodatkowo niekwestionowaną zaletą zlewów stalowych jest fakt, iż łatwo można utrzymać je w czystości.

Znacznie lepiej pod kątem odporności wypadają zlewy ze stali nierdzewnej, które w tej kwestii stają się godnymi następcami zlewów ceramicznych. Wysokie oczekiwania klientów spełni dwukomorowy zlewozmywak z ociekaczem z serii ORION, wykonany ze stali klasy AISI 304, czyli wysokiej jakości materiału stosowanego w środowiskach kuchennych czy przemyśle spożywczym. Gatunek ten jest dodatkowo odporny na szkodliwe działanie amoniaku i wielu kwasów organicznych.

Jaki zlewozmywak stalowy wybrać?

Materiał wykonania i jakość stali to nie wszystko. Wybierając zlew stalowy, należy zwrócić też uwagę na jego przyszłą eksploatację, a także dodatkowe funkcjonalności. Jeśli kupujący posiada w kuchni zmywarkę i nie przewiduje częstego korzystania ze zlewu, w zupełności może wystarczyć mu zlewozmywak jednokomorowy bądź jednokomorowy z ociekaczem, na którym można odłożyć do osuszania dosłownie kilka kubków bądź talerzy.

Ciekawym rozwiązaniem do kuchni wyposażonych w zmywarki jest również wybór zlewozmywaków stalowych 1,5-komorowych. Duża wnęka służy, oczywiście, do mycia i opłukiwania naczyń. Z kolei mniejsza najczęściej wykorzystywana jest jako miejsce rozmrażania mięsa, ryb, warzyw czy owoców, a także odkładania brudnych sztućców lub mniejszych naczyń. To praktyczny produkt, który zajmuje mniej miejsca niż zlew dwukomorowy. Ten najbardziej sprawdzi się wówczas, gdy zlewozmywak ma być często eksploatowany, m.in. z powodu braku zmywarki.

Zlew ze stali

Jak zamontować zlewozmywak stalowy?

Sposób montażu zlewozmywaka stalowego zależy od tego, czy wybrano zlewozmywak nakładany, czy wpuszczany. Instalacja tego pierwszego polega na umieszczeniu go od góry na szafce, poprzez oparcie go o jej krawędzie. Montaż zlewów nablatowych jest niezwykle prosty – nie wymaga pomocy fachowca ani użycia specjalistycznych narzędzi. Trzeba tylko odpowiednio dobrać rozmiar produktu do zakupionej już szafki (z reguły są to standardowe wielkości) bądź zrobić, czy też wybrać, meble pod wymiar zlewu. Główny mankament to możliwość gromadzenia się okruchów, brudu i resztek jedzenia między szafkami a zlewem, dlatego konieczna jest częsta pielęgnacja tych miejsc.

Z kolei montaż zlewozmywaków stalowych wpuszczanych jest już nieco bardziej wymagający. Są one mocowane w blatach i w tym celu konieczne jest wycięcie otworu mającego odpowiednią wielkość i właściwy kształt. Pierwszy sposób to instalacja zlewu wpuszczonego nieco powyżej poziomu płyty. Druga metoda polega na montażu zlewozmywaka stalowego na równi z blatem.

To zadanie dość złożone, które najlepiej jest zlecić specjaliście. Na ten sposób umieszczenia zlewu decydują się osoby, które chcą uzyskać jak najlepszy efekt wizualny. W obu przypadkach trzeba zadbać o to, by krawędzie przy otworze zabezpieczone zostały silikonem, który wzmocni konstrukcję i zapewni jej ochronę przed wilgocią. Poza tym do każdego produktu powinna być dołączona instrukcja, z której warto skorzystać, by nie popełnić żadnego błędu i wykonać montaż kompleksowo.

Zlewozmywak ze stali nierdzewnej doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni utrzymanej w stylu klasycznym czy retro, jak i w nowoczesnym wnętrzu. Można zamontować go w małych i większych pomieszczeniach. Wybierając produkt, należy zwrócić uwagę na klasę stali, sposób montażu oraz dodatki, które uczynią go bardziej funkcjonalnym i odpornym na uszkodzenia. Warto pamiętać również o tym, że firma Kuchinox oferuje też zlewy granitowe, które wielu osobom mogą bardziej przypaść do gustu niż modele wykonane z surowej stali.

udostępnij Facebook Twitter Linked In
oceń artykuł